I skimmed through the article previously but now it's locked for me.
Probably some guys in Canada made a great deal once upon a time when buying the rights.
Something like when the natives sold "New York" for some glass pearls
But to give a fair judgment one would have to read the article thoroughly, otherwise we will have to do what we always do on these boards - resort to our usual nationalistic/protectionistic/biased opinions.
Junior-VM i ishockey är snart över.
Kanada vann.
Junior-VM har blivit en svensk jul- och nyårstradition. Framgångar på isen får stjärnor att födas och tittarantalet SVT att jubla.
Men det få i tv-sofforna vet är att svensk hockey redan förlorat. För JVM har egentligen bara en vinnare.
Samtidigt som Göteborg bäddar för guldfest kan Sportbladet nu berätta hur pengarna från turneringen fortlöpande försvinner över Atlanten. Till ett skandalomsusat ishockeyförbund som tillåtits berika sig på andra länders talangutveckling.
Hur Kanada kidnappat JVM.
Var en usel juniornation
Innan 1990-talet sändes blott en handfull JVM-matcher i kanadensiska tv-kanalen TSN, och på läktaren häckade på sin höjd ett dussintal åskådare. Men TV-bolaget såg ändå något unikt i mästerskapet.
Förutom ishockeyns popularitet i Kanada på seniorsidan spelades juniorturneringen också i glappet mellan jul och nyår. Det var en lucka som tv-bolagen normalt hade svårt att fylla med meningsfullt innehåll – och inte minst hade svårt att locka annonsörer till. Hushållens plånböcker var redan tömda efter julhandeln, men om publiken bara blev tillräckligt stor skulle reklamslottarna ändå gå att kränga.
Dessutom var rättigheten att sända JVM inte speciellt dyr. Problemet var bara att Kanada var en usel juniornation.
Efter att lönnlöven slutat sjua av åtta lag (trots två kommande Hall of Fame-spelare i truppen) säsongen 1980/81 fick förbundet till sist nog och började ta turneringen på större allvar.
I samarbete med organisationen bakom landets tre stora juniorligor (Canadian Hockey League) bildades ”Program of Excellence” för att inte bara fostra bra seniorspelare utan även ta fram framstående prestationer redan i junioråldern.
1991 kom också den riktiga vändningen när en 17-årig Eric Lindros lyfte ett pressat Kanada till inte minst en prestigefylld seger mot Sovjet. Det här var som av en händelse också första året tv-bolaget TSN sände alla Kanadas matcher i turneringen.
Det skulle som kanadensarna säger bli en ”game changer”.
För det var nu inte bara tv-bolaget som såg en potentiell kommersiell jätte i juniorernas ishockey-VM. Även Kanadas ishockeyförbund insåg några år efter framgången att det med ny sportslig kraft och tv-kanalens draghjälp plötsligt fanns en orörd guldgruva i JVM.
Foto: Anonymous / Ap
Betalade 18 miljoner
Senioreliten i landet organiserades då genom privatiserade NHL vars rikedomar därmed låg bortom hockeyförbundet. Men vad förbundet förstod var att ingen ännu hade kommersialiserat ungdomshockeyn.
Omkring 2005 togs därför en kontakt med det Internationella ishockeyförbundet (IIHF).
Enligt uppgifter betalade IIHF på den här tiden varje arrangörsland ett bidrag på knappt sex miljoner kronor för att underlätta arrangemanget. Enligt samma uppgifter föreslog det kanadensiska ishockeyförbundet nu att de skulle ta över den notan.
Dessutom var de beredda att ge ytterligare 18 miljoner kronor till IIHF varje år. I gengäld ville de ha junior-VM i Kanada vart tredje år och ta över alla kommersiella rättigheter.
Mellan 1977 och 2002 arrangerade Kanada sex junior-VM i ishockey. Mellan 2003 och 2023 har de nu stått värd för elva stycken. Mästerskapen 2021, 2022 och 2023 avgjordes alla i ishockeyns hemland.
Det är svårt att hitta något motsvarande i någon annan lika global idrott.
Men cheferna på IIHF fick enligt uppgifterna också i praktiken 24 miljoner kronor per år utan att behöva lyfta ett finger. Detta för en turnering som vid den här tiden fortfarande var en ekonomisk petitess utanför Kanada.
Det går med andra ord att förstå att de tackade ja. Men frågan är om de själva förstod vad det egentligen var de sålde.
Att de sålde en VM-turnering till en deltagande nation.
Får 50 procent av inkomsterna
Totalt får Hockey Kanada genom avtalet med IIFH 50 procent av inkomsterna från JVM när turneringen spelas i Kanada, och Hockey Kanada har dessutom lyckats förhandla till sig rätten att själva sälja annonsutrymmen i TSN:s sändningar. Som kompensation spelar Kanada utöver JVM också tre träningsmatcher som sänds i TSN under deras, ur annonshänseende, extremt viktiga period precis innan jul.
Ytterligare 35 procent från turneringen tillfaller sedan dessutom Canadian Hockey League, samarbetsorganisationen för Kanadas tre största juniorligor i ishockey, som tack för att de fostrat spelare till turneringen. De 15 procenten som blir över delas till sist mellan den lokala arrangören, dess lokala hockeyförbund och det internationella ishockeyförbundet.
(Spelarna på isen får inte en krona i ersättning.)
Dessutom får Kanada genom avtalet med IIHF behålla delar av de kommersiella rättigheterna även när JVM avgörs i andra länder. Under turneringen i Sverige är det kanadensiska avtrycket också tydligt.
När Sverige slog Schweiz i kvartsfinalen pryddes långsargen längs den sida som går ut i kanadensisk tv av reklam för bland annat TSN, Canadian Hockey League och det kanadensiska ishockeyförbundets egen webbshop.
Kanada blev utslaget redan i kvartsfinal i årets JVM. Foto: Pontus Orre
Drar in 400 miljoner
Sedan TSN och Hockey Kanada skrev det första femårsavtalet gällande JVM 1991 kan vi i dag konstatera att de mycket riktigt tillsammans förvandlat turneringen till en ekonomisk jätte (en final med Kanada som en kombattanterna är regelbundet med på listan över årets mest sedda program i Kanada). Så stor att de där motsvarande 24 miljoner kronorna Kanadas hockeyförbund lovande IIHF ser ut som århundradets blåsning.
När TSN förlängde sändningsavtalet 2014 fick Hockey Kanada enligt kanadensisk press löften om motsvarande 160 miljoner kronor per år för JVM bara i tv-pengar (Svenska ishockeyförbundets totala kommersiella intäkter var 121 miljoner kronor det senaste verksamhetsåret).
Samtidigt uppskattas själva turneringen dra in omkring 400 miljoner kronor varje gång den arrangeras i Kanada. Detta utöver de 800 miljoner kronor som tillkommer genom turism, resor, restaurangbesök, souvenirer och annat.
Något som gjort kampen om att få hålla i mästerskapet stenhård i Kanada, vilket i sin tur skapat ännu fler intäktsströmmar till det nationella förbundet.
Officiella dokument visar bland annat hur de tre största städerna i Alberta under en fyraårsperiod bidrog med totalt 32 miljoner kronor i rena bidrag till Hockey Kanada inför JVM i Edmonton 2021. Vad pengarna skulle användas till framgick aldrig mer än att de skulle ”stötta turneringen”.
Uppenbart är att kanadensisk hockey blivit stenrik på att sälja ut inte bara sina egna utan hela världens juniorspelare. Detta samtidigt som Svenska ishockeyförbundet i jämförelse går på knäna ekonomiskt.
Men varför accepterar det Internationella förbundet att en deltagande nation berikas på det här sättet?
En förklaring kan vara att den lilla del förbundet fortfarande får för turneringen finansierar över 30 andra mästerskap under IIHF:s regi. Men det går inte heller att blunda för den politiska styrkan i att hålla hockeyns hemland på sin sida.
Vän med Putin
Rene Fasel (IIHF:s ordförande 1994-2021) såg under sin tid som hockeyns mäktigaste man alltid till att ha stöd från sportens jättar. Schweizarens smörjande av Ryssland och dess president Vladimir Putin gjorde till och med att han – när han 2021 lämnade IIHF efter 27 år på hockeytronen – blev rysk medborgare.
Mitt under det brinnande ryska anfallskriget i Ukraina
Genom JVM-avtalet med Kanada och relationen till Ryssland hade Fasel stadigt två av ishockeyns jättar i sin ringhörna när han behövde medlemmarnas stöd vid nyval.
Men varför accepterar de andra nationerna upplägget?
För att blidka de andra länderna står Hockey Kanada enligt uppgifter i dag för resebidrag till övriga deltagande nationer när mästerskapet spelas i Kanada. Dessutom bjuder kanadensarna på kostnaderna för de träningsmatcher som alltid spelas inför huvudturneringen. Kanske är det en förklaring.
En annan som presenterats är att ingen riktigt förstått precis hur mycket Kanada berikats på JVM. Uppenbart är också att dimridåerna kring JVM-avtalens innehåll är många.
De som dragit nytta av dem har dock genom sina handlingar med all önskvärd tydlighet visat turneringens betydelse.
René Fasel tillsammans med Vladimir Putin. Foto: Alexey Druzhinin / AFP
Riggad sportslig fördel
2021 ställdes JVM för tjejer in på grund av covid-pandemin – men turneringen för killar skulle ändå tvunget genomföras. Efter fyra bekräftade smittofall på turneringens fyra första dagar fick dock hela arrangemanget i Edmonton snabbt avbrytas.
Om det ställdes in? Nej, istället sköts JVM fram till sommaren 2022.
När matcherna väl kom igång igen svek dock såväl publiken på plats som framför tv-apparaterna. Ett skäl var speltiden i augusti – men ett annat också den monumentala skandal som just då skadade Hockey Kanada.
Då hade (ironiskt nog) tv-bolaget TSN avslöjat hur Kanadas ishockeyförbund i hemlighet betalat motsvarande 20 miljoner kronor i ersättning till en kvinna som påstod sig ha blivit våldtagen av åtta spelare (bland dem fem medlemmar från Kanadas JVM-lag) under en galakväll arrangerad av Hockey Kanada i Ontario 2018.
Avslöjandet fick tunga sponsorer att överge kanadensisk hockey och hela förbundets styrelse, inklusive dess vd, att i oktober 2022 avgå. Detta efter att ledningen frågats ut av landets parlament och där tvingats erkänna att de sedan 1989 betalat ut omkring motsvarande 70 miljoner kronor i förlikningspengar till totalt 21 personer.
Allt för att rädda sitt eget och ishockeyns ansikte.
Bland de som avgick fanns vd:n Scott Smith, som enligt uppgifter tillsammans med Bob Nicholson var hjärnan bakom Kanadas köp av JVM. Hans parhäst Nicholson styrde Hockey Kanada 1998 till 2014 och sitter trots skandalen fortfarande kvar i det internationella förbundets styrelse.
Vad som också framkom i utfrågningen i parlamentet var att topparna i det kanadensiska hockeyförbundet fått ekonomiska bonusar när deras representationslag vunnit gulmedaljer i mästerskap. Så även JVM.
Cheferna som sett till att turneringen spelas så ofta på kanadensisk mark hade alltså även egna ekonomiska intressen i att se till att behålla den riggade sportsliga fördelen.
Det har de också gjort.
Bob Nicholson under utfrågningen i kandaensiska parlamentet. Foto: Adrian Wyld / AP
Av med JVM – fick styrelsepost
Den 17 september 2020 kom en kort nyhetsnotis om att det junior-VM som skulle ha spelats i Göteborg 2021/22 istället skulle avgöras i Kanada. Anledningen var att det föregående mästerskapet (som även det spelades i Kanada) till följd av pandemin behövde avgöras inför tomma läktare. Den ekonomiska smällen för Kanadas ishockeyförbund blev stor, och som kompensation fick förbundet därför även nästkommande mästerskap.
Vad nyhetsnotisen inte nämnde, och som inte blivit omskrivet tidigare, är att beskedet enligt uppgifter rörde upp rejäl irritation hos såväl arenaägaren som hyresgästen Frölunda HC och Göteborgs kommun.
Frågan är samtidigt inte bara vad de tillsammans med Svenska ishockeyförbundet förlorade på att sent tvingas skjuta upp värdskapet till 2023/24 – utan också vad förbundets ordförande Anders Larsson riskerat om han tagit strid.
Larsson kandiderade nämligen vid samma tillfälle till en styrelsepost i Internationella ishockeyförbundet. Den 25 september 2021 – åtta dagar efter nyhetsnotisen om JVM – bekräftades också att Larsson valts in.
Men det finns andra som kanske borde ha ännu större skäl att höja rösten. För samtidigt som de kanadensiska juniorligorna får generösa ersättningar för att fostra spelare till JVM går de svenska föreningarna lottlösa.
Hela JVM flyttar alltså resurser från svensk till kanadensisk talangutveckling.
Avtalet har redan förlängts
Men kommer det bli någon skillnad nu när Rene Fasel ersatts på ordförandeposten av fransmannen Luc Tardif?
Knappast.
Enligt uppgifter har avtalet mellan Hockey Kanada och IIHF i hemlighet redan förlängts över 2034. Någon officiellt information finns inte men Hockey Kanadas redan färdiga avtal med TSN över samma tidsperiod kan knappast ha skrivits utan att nationsförbundet fått garantier om att hockeyfesten ska fortsätta på kanadensisk mark.
I april 2023 återupptog den kanadensiska staten också sina bidrag till Hockey Kanada efter våldtäktsskandalen och i maj 2023 meddelade organisationen att nästan hela sponsortappet efter skamfläcken nu var inhämtat.
Så showen kan fortsätta, tv-bolagen jubla och Kanada fira. För hur JVM än slutar kommer de alltid vara den största vinnaren.
Landet som köpte VM.
I can still read it, there it is (look upwards) in Swedish